Χέρμπερτ Κίλπιν: Ο Πατέρας της Μίλαν (vid)

Κίλπιν

Σαν σήμερα είχε έρθει στη ζωή το 1870 ο Xέρμπερτ Κίλπιν, ο οποίος έμελλε να γίνει ο ιδρυτής και παράλληλα ο πρώτος προπονητής και ο πρώτος παίχτης της Μίλαν.

Ως ένα από τα 9 παιδιά ενός χασάπη από το Νότιγχαμ, ο Κίλπιν αποφάσισε να μην ασχοληθεί με την επιχείρηση της οικογένειας του και να μάθει την τέχνη της ραφτικής. To 1891 παράτησε τη ζωή του στην Αγγλία και μετακόμισε στο Τορίνο για λόγους δουλειάς μεταφέροντας μαζί την αγάπη του για το ποδόσφαιρο. Έπαιξε στην ομάδα της Τορίνο και έχασε τα δύο πρώτα πρωταθλήματα. Τότε μετακόμισε στο Μιλάνο.

Εκεί ίδρυσε την Milan Football and Cricket Club στις 16 Δεκεμβρίου του 1899 μαζί με τον Άλφρεντ Έντουαρντς, ο οποίος ζούσε στο Μιλάνο και είχε μεγάλη αγάπη για το κρίκετ. Ο Κίλπιν ήταν ο πρώτος προπονητής και παράλληλα ο πρώτος παίχτης της ομάδας. Με αυτόν η Μίλαν έφτασε στα 3 πρώτα πρωταθλήματα της.

«Τα χρώματα μας θα είναι το κόκκινο επειδή πρέπει να παίζουμε σαν διάβολοι και το μαύρο που συμβολίζει τον τρόμο που θα σπείρουμε στους αντιπάλους μας» έλεγε ο Άγγλος.

Ο νεαρός τότε ιδρυτής της Μίλαν ήταν εξαιρετικός στις δημόσιες σχέσεις και έτσι γρήγορα η ομάδα γέμισε το ρόστερ της από κάθε λογής ανθρώπους: καλλιτέχνες, τσαγκάριδες, εργάτες, επιχειρηματίες και celebrities της εποχής. Ο ίδιος είχε μεγάλη λατρεία στο ουίσκι το οποίο «συμβουλευόταν» καθ όλη  τη διάρκεια της μέρας και κυρίως στους αγώνες.

Ο Άγγλος έφυγε από τη ζωή σε κατάσταση απόλυτης φτώχειας το 1916 σε ηλικία 46 ετών νικημένος από το αλκοόλ και το κάπνισμα. Αγωνίστηκε στη Μίλαν μέχρι και τα 43.

Χαρακτηριστικό είναι πως μέχρι τη δεκαετία του 1990, ο τάφος του παρέμενε αγνώστου ταυτότητας και τοποθεσίας. Το 1998, μια Ιταλίδα ιστορικός έψαξε και βρήκε τον τάφο του Κίλπιν και ξεκίνησε καμπάνια για να αποδοθούν οι κατάλληλες τιμές σε έναν τόσο σπουδαίο άνθρωπο του ποδοσφαίρου. Τελικά, το 1999 με τη οικονομική συνδρομή της Μίλαν, ο Άγγλος τάφηκε με τις τιμές που του άξιζαν.

Το 2010 ύστερα από υπογραφές που μάζεψαν οι κάτοικοι της Μίλαν, ο τάφος του Κίλπιν μεταφέρθηκε στο Famedio, στο κύριο μέρος του νεκροταφείου του Μιλάνου όπου βρίσκονται οι τάφοι των πιο σημαντικών ανθρώπων που έχουν περάσει από την πόλη. Το 2016, το Νότιγχαμ έδωσε το όνομα του σε λεωφορείο της πόλης ενώ πλακέτα αφιερωμένη σε αυτόν υπάρχει στο σημείο της πόλης όπου βρίσκονταν το χασάπικο του πατέρα του.

Δείτε το βίντεο από την επίσημη Μίλαν:

Σχόλια