Ο Conte και το 3-4-3 που άλλαξε την Τσέλσι

Φίλες και φίλοι καλησπέρα,
μέσα από το προηγούμενο άρθρο κάναμε μια ανάλυση του counter pressing του Klop και του Guardiola και επισημάναμε τις διαφορές όπως τις αντιλαμβάνονται οι δύο προπονητές.

Σήμερα θα ασχοληθούμε με τον Antonio Conte και τους σχηματισμούς που έχει επιλέξει με αποτέλεσμα να έχουν φέρει τους μπλε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας. Η Chelsea έπειτα από 21 αγώνες βρίσκεται στην πρώτη θέση της βαθμολογίας με 56 βαθμούς έχοντας δεχτεί μόλις 16 τέρματα, τη στιγμή που πέρυσι τέτοια εποχή βρισκόταν στη δέκατη τέταρτη θέση της βαθμολογίας έχοντας 24 πόντους και 31 γκολ παθητικό. Πολλοί θα θεωρήσουν τη συγκεκριμένη σύγκριση ατυχή, καθώς η περσινή σεζόν των Λονδρέζων ήταν καταστροφική, ωστόσο να επισημάνουμε πως και η μετέπειτα πρωταθλήτρια Leicester την ίδια περίοδο συγκατοικούσε στην κορυφή με την Arsenal έχοντας μαζέψει 43 πόντους. Μέσα από τη στατιστική, λοιπόν, είναι προφανής η επιρροή του Antonio Conte και η συμβολή του στην αγωνιστική ανάκαμψη της ομάδος του.

sportdaily
Ο Ιταλός τεχνικός ξεκίνησε τη χρονιά επιλέγοντας το 1-4-3-3, με το οποίο όμως αντιμετώπισε πολλά προβλήματα. Η αμυντική της λειτουργία ήταν αρκετά μέτρια για αυτό το επίπεδο όπως επίσης είχαν πολύ μεγάλο πρόβλημα στην κεντρική κατοχή. Μία από τις συνηθισμένες μεθόδους ανάπτυξης του Conte είναι η κατοχή και κυκλοφορία της μπάλας σε ευρείες περιοχές προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να δώσει πλάτος στο παιχνίδι του. Με τη χρήση ωστόσο του 1-4-3-3 δημιουργούνταν κενό στον κεντρικό άξονα και αδυνατούσε να γίνει σωστή μεταφορά της μπάλας. Η κάλυψη του κεντρικού άξονα με αρκετούς παίκτες αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα όσον αφορά τη σύνδεση άμυνας και επίθεσης και φυσικά όσον αφορά και τις συνεργασίες που επιτρέπουν την αλλαγή παιχνιδιού και ρυθμού απέναντι σε καλά οργανωμένες άμυνες. Με τον Conte, λοιπόν, να ζητά ευρείες κινήσεις από τους κεντρικούς του στο 1-4-3-3 αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι μπλε να έχουν πολύ μεγάλες αποστάσεις να παρουσιάζονται ασύνδετοι και πολλές φορές να κάνουν χρήση μακρινών μεταβιβάσεων κατά την ανάπτυξής τους.

Κάπως έτσι ο Ιταλός αποφάσισε να αλλάξει τον σχηματισμό τής ομάδας του σε 1-3-4-3 με το οποίο κατάφερε να βελτιώσει την κεντρική κατοχή που ζητούσε αλλά και το πλάτος στο παιχνίδι του τη δομή του συστήματος του αλλά και τούς συνδυασμούς σε μεγάλο εύρος. Κλειδί σε όλη αυτή τη αλλαγή αποτελεί η τοποθέτηση και οι κινήσεις των Matic και Cante. Καταρχήν ο Conte ζητάει κάθε φορά που η μπάλα πηγαίνει στο δεξιό μπακ χαφ να σχηματίζεται άμεσα ένας ρόμβος που δίνει τουλάχιστον τρεις επιλογές στον κάτοχο τής μπάλας, αλλά και ασφάλεια σε περίπτωση που χαθεί διότι υπάρχουν αρκετοί παίκτες που μπορούν να αμυνθούν άμεσα.

sportsdaily
Αναλύσαμε παραπάνω πώς ο Conte δίνει μεγάλη έμφαση στο πλάτος της επιθετικής ανάπτυξης της ομάδας του και στην γρήγορη μεταφορά της μπάλας από τη μία άκρη στην άλλη ιδιαίτερα στο κεντρικό τρίτο. Ο Ιταλός έχοντας τοποθετήσει μια τριάδα στα μετόπισθεν αλλά και μία τετράδα σε ευθεία στον άξονα δίνει τη δυνατότητα στην ομάδα του κάθε φορά που ο αντίπαλος πάει να ανακόψει την ανάπτυξή της από τα πλάγια να έχει μια γρήγορα και ασφαλή μεταφορά (αλλαγή παιχνιδιού) είτε από τους παίκτες του κέντρου είτε από τους κεντρικούς αμυντικούς.

sportsdaily
Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα που θα περίμενε να αντιμετωπίσει κανείς με τον συγκεκριμένο σχηματισμό η Chelsea είναι η δυσαριθμία στο χώρο του κέντρου. Ο άξονας αποτελεί έναν χώρο νευραλγικής σημασίας για όλες τις ομάδες καθώς από εκεί ξεκινούν περίπου το 60% των επιθέσεων στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Παρατηρώντας την διάταξη στο κέντρο θα έλεγε κανείς πως με τον συγκεκριμένο σχηματισμό οι μπλε θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Ωστόσο με την προώθηση έναν εκ των δύο κεντρικών αμυντικών σχηματίζεται μία τριάδα στο χώρο του κέντρου χωρίς να βρίσκεται εκτεθειμένη η ομάδα στα μετόπισθεν.

sportsdaily (2)

 

ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΩΝ ΠΛΑΓΙΩΝ ΜΠΑΚ

Είναι προφανές από την μέχρι τώρα ανάλυση πως ο στόχος την όλης κυκλοφορίας είναι να φτάσει η μπάλα στα ακραία μπακ-χαφ. Αλονσο και Μοουζες έχουν βγάλει ασπροπρόσωπο τον προπονητή τους μέχρι στιγμής τόσο με τα χιλιόμετρα που καταπίνουν σε κάθε παιχνίδι όσο και με την ποιότητα που βγάζουν πάνω στο χορτάρι. Ο Κόντε δίνει πολύ μεγάλη βάση στήν υπερφόρτωση τής μίας πλευράς ώστε να δημιουργήσει χώρο στο μπακ-χάφ της αντίθετης πλευράς. Αυτή αποτελεί και την κύρια φιλοσοφία του Ιταλού όσον αφορά το επιθετικό κομμάτι με τους δύο μπακ μέχρι στιγμής να εκμαιταλεύονται άψογα τη συγκεκριμένη τακτική. Με τη χρήση στις αρχές του 1-4-3-3 και τους (Ιβανοβιτς-Αθπιλικουετα) στα μπακ η Chelsea αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα όσον αφορά το πλάτος και τις αποστάσεις. Οι Willian και Hazard προκειμένου να επιτύχουν το επιθυμητό πλάτος στο επιθετικό τρίτο έχαναν την συνοχή τους με τον Diego Costa. Με τη χρησιμοποιήσει όμως δύο μπακ-χαφ οι μπλε έχουν μόνιμα ένα παίκτη στον ασβέστη και τρεις που να πατάνε περιοχή χωρίς να βρίσκονται εκτεθειμένοι στα μετόπισθεν.
Sportsdaily (2)Sportsdaily

H ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΘΕΣΗ ΑΜΥΝΑΣ

Συχνά προκύπτει πως οι παίκτες είναι υπεύθυνοι για την παροχή συνδέσεων και κάλυψης σε περίπτωση λάθους. Αυτό απαιτεί καλές αποστάσεις κατά τη φάση της κατοχής της μπάλας ώστε να μπορούν εύκολα να την υπερασπιστούν μόλις την χάσουν. Ως εκ τούτου Matic και Cante είναι οι παίκτες που είναι επιφορτησμένοι με την ανακοπή μίας ενδεχόμενης αντεπίθεσης καθώς παίρνουν θέση έξω από τη μεγάλη περιοχή στο χώρο του άξονα. Προκειμένου να καλύψουν το κέντρο είτε βρίσκονται κοντά στη μπάλα είτε μακριά συχνά αναγκάζεται να ανέβει και ένας εκ των τριών κεντρικών αμυντικών ώστε σε περίπτωση απώλειας της κατοχής να υπάρξει άμεση επανάκτηση ή επιβράδυνση και έλεγχο στην εκδήλωση της αντίπαλης επίθεσης ώστε να υπάρξει η αναμενόμενη μεταφορά στο αμυντικό σχηματισμό. Γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, πως οι Matic και Cante παίρνουν θέση έξω από τη μεγάλη περιοχή του αντιπάλου περισσότερο με αμυντικούς σκοπούς παρά γιατί θέλουν να απειλήσουν τον αντίπαλο τερματοφύλακα.

sportsdaily (3)
ΤΟ 5-4-1 ΣΕ ΘΕΣΗ ΑΜΥΝΑΣ

Η Chelsea όταν αμύνεται στο δικό της αμυντικό τρίτο χρησιμοποιεί ένα σχηματισμό με πέντε στην άμυνα στην ευθεία και τέσσερις μπροστά τους με μοναδικό προωθημένο τον Diego Costa. Είναι προφανές πως με το συγκεκριμένο σχηματισμό η Chelsea προσπαθεί να αποτρέψει τον αντίπαλο να εκμεταλλευτεί το πλάτος στην επίθεση του. Παράλληλα με αρκετή πολυκοσμία στο χώρο της μεσαίας γραμμής εμποδίζει και την δημιουργία συνδυασμών έξω από το κουτί.

sportsdaily (4)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ο σχηματισμός μέχρι στιγμή έχει θετικές επιπτώσεις καθώς η Chelsea θυμίζει πολύ πλέον ομάδα Κόντε με τα αποτελέσματα να δικαιώνουν τον Ιταλό coach. H Chelsea χωρίς να έχει την Ευρώπη να την αποπροσανατολίζει πραγματοποιεί μια αξιοπρόσεκτη πορεία προς τον τίτλο της Premier League. Αν καταφέρει να κρατήσει την αμυντική ισορροπία με την επιθετική δεινότητα είναι πολύ πιθανό να πανηγυρίσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην παρθενική του συμμετοχή σε αυτό.

Σχόλια